Is Single Origin-koffie de enige juiste keuze – of mag het ook een Blend zijn?

Single Origins en Blends

Momenteel is het een trend dat steeds meer koffie afkomstig is uit één bepaald teeltgebied. Dat betekent bonen van één soort met benamingen als “speciale koffie” of Single Origin. Veel koffiefans zweren daarbij. Toch zijn de meest gangbare koffiesoorten combinaties. We leggen uit wat het idee achter deze melanges is – en of bonen nu echt altijd van één soort moeten zijn.

Koffie wordt tegenwoordig op dezelfde manier verhandeld als goede wijn. En dat is ook geen wonder. Hij heeft twee keer zoveel aroma’s in petto als zijn alcoholische concurrent. Was het vroeger belangrijk dat koffie voor 100% uit arabicabonen bestond, tegenwoordig spelen heel andere factoren een rol. Bijvoorbeeld waar hij vandaan komt, hoe hij bewerkt is en of hij UTZ-gecertificeerd is. Maar waaraan kun je hoogwaardige koffie nu echt herkennen? Is de trend dat de bonen van één soort moeten zijn gerechtvaardigd in de strijd om de kwaliteit?

Koffie en zijn aromaprofiel: een lastige keuze

Ter verduidelijking van de begrippen: Single Origin, ook wel koffie van één soort bonen genoemd, is koffie die afkomstig is uit één bepaald land, van één bepaalde coöperatie of zelfs van één enkele plantage. Om deze titel te kunnen dragen mogen de bonen niet worden gemengd met bonen uit andere regio’s of koffielanden. Het mooie daaraan is, dat elk van deze soorten een heel eigen smaakprofiel met bepaalde aroma’s heeft.

En dat zijn er nogal wat. Eén enkele boon kan wel tot 800 verschillende aroma’s ontwikkelen. Het scala varieert van citrus via bessen en bloemen tot chocolade en karamel – om maar een globaal overzicht te geven. Wie dat wil kan zich nog verder in de materie verdiepen en zich vroeg of laat koffiesommelier noemen.

becher-kaffee-single-origin

Hoe smaakt Ethiopië? Dat kun je proeven aan een Single Origin

Om een Single Origin “onvervalst” – want niet gemengd met andere soorten – zijn specifieke karaktereigenschappen te ontlokken, worden de bonen doorgaans minder donker gebrand dan bij Blends. Zo weerspiegelen de bonen van één soort met hun unieke aromaprofiel het land waar ze vandaan komen. Keniaanse soorten kenmerken zich door lichte, zacht-zoete aroma’s, Indiase koffie door nootachtige en kruidige nuances. Ethiopische koffie heeft vaak bloemige of fruitige nuances van steenvruchten of bessen, terwijl Zuid-Amerikaanse koffiebonen uit bijvoorbeeld Brazilië of Colombia eerder nootachtig en zelfs chocoladeachtig smaken.

We leven in een tijdperk waarin individualiteit aan kop gaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de trend momenteel in de richting van Single Origin gaat – en veel mensen niets anders meer willen drinken. Volgens ons is dat niet terecht.

Blends in plaats van trends

Want ook melanges hebben zo hun voordeel! De zogenoemde Blends bestaan doorgaans uit minimaal twee verschillende koffiesoorten, die afkomstig zijn uit verschillende landen en/of regio’s. Ze worden vóór of na het branden gemengd. De intensiteit van een Blend ligt in de creatieve vrijheid die het combineren van verschillende bonen met zich meebrengt.

Het samenstellen van een Blend heeft wel iets weg van het werk van een dirigent: het komt aan op de juiste compositie. Zo is het belangrijk om koffiesoorten te vinden die door hun specifieke eigenschappen en smaakprofielen onderling samensmelten tot een uitgebalanceerd geheel. Het resultaat? Dat is net zo verschillend als de producent, maar altijd in balans, complex en met een afgerond smaakprofiel. Daarom zijn de precieze verhoudingen goedbewaarde geheimen van de branche, min of meer vergelijkbaar met het recept voor cola.

kaffeebohnenmischung-single-origin-blend

De juiste melange is elk jaar weer een puzzel

Koffie is een natuurproduct dat vanwege klimatologische of andere natuurlijke schommelingen zowel kwalitatief als kwantitatief kan veranderen. Het is dan ook het doel van een Blend om de koffiedrinker een duidelijk en consistent smaakprofiel te bieden, zodat deze schommelingen niet merkbaar zijn. Om dat te bereiken voeren de deskundigen van Café Royal regelmatig cuppings uit, waarbij het smaakprofiel zeer nauwkeurig wordt geanalyseerd. Een echte puzzel! Anders dan bij een Single Origin kan de smaak van een Blend constant worden gehouden. Afhankelijk van de oogst kunnen per jaar bij een Single Origin kleine verschillen ontstaan en de smaak bijstellen is lastig.

Onze conclusie? Ze hebben beide hun sterke punten – zowel de Single Origin als de Blend. Uiteindelijk wordt het helemaal bepaald door de persoonlijke smaak. Goed geteeld, bewerkt en gebrand heeft elke samenstelling zijn eigen charme. En daarom zijn wij bij Café Royal op beide soorten even dol.

Passende Produkte

teaser

#BE DIFFERENT

Mach mal was Verrücktes. Und abonniere einen Newsletter, der mehr kann als nur nerven. Freu dich auf:

  • Mutige Rezepte, Kaffeetrends & Events
  • Ungewöhnliche Gewinnspiele & neue Produkte
  • Exklusive Gutscheine & Rabatte
  • 15% Willkommens-Rabatt auf deinen Einkauf

Jetzt anmelden